Buurtschap

Opgericht: 1953
Aantal bouwers: 30 tot 40
Bouwlocatie: Kloosterplein Valkenswaard
Aantal leden: 60 tot 70

ONTSTAAN UIT
Reisvenne Oranje is ontstaan uit Buurtvereniging DES in 1958. Dit omdat het corso wordt verplaatst naar de zondag. De voorzitter kan die zondagse activiteit niet met zijn geloof verenigen (voorman protestante gemeenschap), hij besluit het corso te verlaten. Uit solidariteit met de voorzitter sluit de vereniging hierbij aan.

DES doet mee sinds 1953 en niet onverdienstelijk, dit door Koos de Koster, hij wist veel van bloemen en beeldhouwen en het maken van vormen.

MEEST GEDENKWAARDIGE MOMENT
In 2001 was het thema “Het volk vermaakt”. Wij bouwden samen met Buurtschap Kerkakkers een wagen (of eigenlijk twee wagens) met de naam “Het Toernooi”. Prijs: Publieksprijs. Onze conclusie: het volk was vermaakt!

LEUKE ANEKDOTE
We hebben jarenlang voorgebouwd bij de Familie Van Rooij in de garage. Alles wat er gemaakt werd, werd tijdelijk in de tuin opgeslagen totdat we echt mochten beginnen.

Aan het einde van de bouwavonden in de tent moest iemand tellen met hoeveel personen we waren en dan werden er zoveel pilsjes bij de Familie Van Rooij thuis gehaald, waren die op dan was het gedaan voor die dag.
Met z’n allen naar Zundert, mannetje of 25. In vriendschap verbonden geweest met Buurtschap de Berk. Zij kwamen met de bus naar het Valkenswaardse Corso. Na de optocht was het net carnaval.